Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Throwback med Grönberg – Team Saab landade på rangen

”Sverige har vinter, så vi kan inte konkurrera bland proffsen”. Detta var den allmänna svenska inställningen. Nästan ingen tänkte något annat. Detta höll i sig till tidigt 80-tal.

Sedan började det hända grejer. Janne Blomqvist, en f.d.. handbollsledare från Halmstad, blev ny förbundskapten för golfen och tog efter några år Sverige till en silvermedalj i amatör-VM 1982. Det var stort… då!

Dessutom förhandlade SGF och PGA fram något man döpte till ”öppen golf”. Amatörer kunde spela i proffstävlingar och proffs i amatörtävlingar och slutmålet för svenska golfare var inte längre amatör-VM, utan det var världstävlingar som gällde.

Några proffs hade försökt tidigare. Gunnar Mueller blev historisk 1973 när han blev den förste svensk att klara cuten och spela alla ronder vid The Open. Sedan gav sig tuffingarna Anders Forsbrand och Mats Lanner ut på Europatouren 1982 med lånade pengar och detta var faktiskt året före det ”verkligen hände”.

Landets ca 100 bästa amatörer (bl.a. undertecknad) blev nämligen Tournament Players i PGA över en natt inför säsongen 1983.

Det var mycket som bidrog till att vi alla tog det steget; det nya snacket om att svenskar kan bli världsspelare trots vintern, öppen golf-reformen och sedan hade PGA-chefen Christer Lindberg skapat ett bra proffs-tävlingsprogram som ett år senare döptes till Swedish Golf Tour. Nu fanns det chansen att spela professionellt hemma innan man testade vingarna tex i ET-kvalet.

Resten är svensk golfhistoria. Team Saab skapades med Ove Sellberg, Magnus Persson, Krister Kinell och coach Janne ”Blomman” Blomqvist. Team Saab var duktiga och tog kortet till Europatouren direkt, men de gästspelade ofta vid våra svenska tävlingar. En gång på Rya inför Martini Cup landade de med helikopter på rangen. Det tyckte vi ” vanliga” spelare var lite coolt.

1986 vann Ove Sellberg sin och Sveriges första tävling på herrarnas Europatour. Sedan var ”snöbollen i rullning” och de stora svenska proffs-segrarna runt om i världen kan numera räknas i tresiffriga tal.

Detta var svenska herrar, men om man istället talar om de svenska damerna så var deras intåg på världsscenen ännu mer imponerande. Det berättar jag om vid ett annat tillfälle.

/Claes Grönberg, ansvarig för regler och handicap på SGF