Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inför sista tävlingen

Av Posted on Inga taggar 0

Snart är det dags för sista tävlingen för säsongen på Swedish Golf Tour damer. Vem ska ta hem rankingen och Birdieligan? Den 29:e september vet vi!

Det är mycket jämnt i toppen och med en prissumma på hela 400 000 kr, varav 72 000 kr till vinnaren så kan mycket hända. Sista tävlingen spelas på Nötteröy Golfklubb söder om Oslo.

Karlstads Filippa Möörk har imponerat under säsongen. Ni har sett henne här i bloggen förut efter flera topplaceringar på touren. Hon tog hem vinsten i årets första tävling – Tegelberga Open – och blev även bästa proffs på Skaftö Open (bilden).

Filippa leder rankingen på 133 698 poäng och även FJ Birdieligan på 99 birdies.

Lär känna Filippa här!

På en andraplats på rankingen hittar vi Sofie Bringner, Hills Golfklubb. Vi misstänker att Sofie är lite trött på andraplatser efter två andraplatser och två tredjeplatser, men ingen vinst i år. Kanske slår hon till och tar hem årets största prischeck?

Ingen har varit närmare en seger än Sofie i år. På SM Match förlorade hon finalen på 19:e hålet och på Sölvesborg blev det förlust i särspel. Vi tror att det bara är en tidsfråga innan Sofie kammar hem sin första pokal.

Anna Magnusson är troligtvis årets ”most improved” på touren. 2017 spelade hon åtta tävlingar på Swedish Golf Tour/Future Series och kammade hem totalt 12 020 poäng. Hennes bästa placering på SGT var då en 18:e plats. I år har hon två vinster (wow!) – Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ och Johannesberg Open. Ullna-spelaren ligger på tredjeplats på rankingen med 107 127 poäng.

Topp 5 Swedish Golf Tour damer

Filippa Möörk 133 698,75 poäng
Sofie Bringner 113 784,58 poäng
Anna Magnusson 107 127 poäng
Lisa Pettersson 95 378,75 poäng
Isabella Ramsay 84 662,5 poäng

Hela rankinglistan hittar du här.

Även i FJ Birdieligan är det ett öppet lopp. Isabella Deilert såg länge ut att ha ett litet grepp inför avslutningen av säsongen, men efter en MC i Allerum med birdietorka så gick Anna Magnusson och Filippa Möörk förbi.

Hela FJ Birdieligan hittar du här.

Häng med på www.swedishgolftour.se och @swedishgolftour

Regn, kexchoklad och riktigt låga scorer

September har hittills präglats av en hel del regn och riktigt låga scorer.

Första dagen på Allerum bjöd på mycket regn. Oklart om kameran är vattentät och därför fick vi improvisera en kamera-poncho.

Men spelarna var glada ändå! Anna Magnusson och Filippa Möörk verkar gilla regn…

En hälsning till TC i recording area när vi gick in på 12:e arbetstimmen. JOBBA JOBBA!

Bråviken Open inleddes med ett nytt banrekord signerat av Hampus Larsson, Växjö GK. 63 slag, wow!

Tävlingen på Bråviken fick stor uppmärksamhet i lokalpressen. Kul! Efter första rundan såg det väldigt lovande ut för hemmahoppen, men när cutten drogs på rekordlåga -6 var det tyvärr ingen som fick spela sista dagen.

Även finalvarvet på Bråviken bjöd på nederbörd. Albin Tidén ser inte allt för nöjd ut.

Vinnarscoren skrevs till hela 22 under par. Det var Hampus Bergman från Lannalodge som tog sin första proffsseger.

 

 

Åhus KGK ProAm 2018

Av Posted on Inga taggar 0

Vilken tävling vi hade på Kristianstads Golfklubb i Åhus för en vecka sedan.

80 spelare var uttagna och i en tidigare blogg skrev jag om att startfältet var riktigt vasst. Till dessa kom 59 amatörer som parades ihop med proffsen.

Efter dag två drogs en cut på 45 pros plus delningar och de 18 bästa lagen. I ledning var då danska Jesper Gunder Larsen och i lagtävlingen pappa och son Kennegård.

Efter en intensiv kamp rond tre blev det tillslut en annan dansk som tog hem vinsten, Benjamin Henry Poke. Totala prissumman i tävlingen var 650 000 SEK, så Benjamin fick lämna tävlingen 117 000 kronor rikare samt med en plats inom top fem på NGL Order of Merit.

Resterande pristagare i proffstävlingen var Jesper Gunder Larsen, Jesper Billing och Jacob Glennemo som alla kom på delad andraplats. Glennemo sitter nu säkert på ett av de fem korten till Challenge Tour nästa säsong, grattis till det! I lagtävlingen segrade Christopher Feldborg Nielsen och Totte Karström.

Alla inblandade var mycket nöjda med tävlingen. Kristianstad visar upp ett starkt engagemang för tävlingsgolf och sätter sin egna touch på  tävlingen med ett annorlunda format. Banan var i riktigt fint skick och vädret höll i sig alla dagar.

En extra uppskattad sak var veckans players badges. Alla fick varsitt ”Fuck Cancer”-armband som gällde som All inclusive-band.

 

Tack Kristianstad!

 

Throwback med Grönberg – böter

Böter är golftourers sätt att hålla lite ordning och uppfostra dessa unga oslipade diamanter. Produkten golftävling måste visa sponsorer och klubbar att de har satsat rätt.

Det är en Tournament Directors tvivelaktiga ”nöje” att ibland meddela spelare att deras uppträdande gått över gränsen. Som ni förstår har många blivande storspelare passerat i revy på SGT.

Vad säger ni om dessa snack jag var tvungen att ta?

Britten Kenneth Ferrie

Han fick ett utbrott på Ljunghusens nionde green, tog flaggan och kastade den likt ett spjut inte långt ifrån några åskådare som stod i greenkanten. Det hör till historien att Kenneth Ferrie är jättestor och har ett utseende som man helst inte vill se i en mörk gränd om natten. När jag på min skolengelska face to face skulle meddela honom att han tilldelats högsta bötesbelopp hade jag långt ifrån vilopuls.

Ian Poulter

Även stora Ryder Cup-stjärnor har varit unga och spelat på Challenge Tour. Ian Poulters lag vann Pro-Am-tävlingen och då säger tourens ordningsregler att pron måste närvara vid prisutdelningen.

Detta ”glömde” Poulter, men han ser mycket snällare ut så här hade jag vilopuls. Vi hade ett kort snack och jag meddelade att han fick 100 pund i böter. Han tog det proffsigt och avslutade med att säga ”Thank you, Sir”

Thomas Nilsson Ågesta

Ni som är lite äldre kommer ihåg ”Nille”, som vann ett antal tävlingar på SGT, spelade lite internationellt, men varvade sedan ner. Han är numera populär klubbchef på Djursholms GK.

Nille var en av mina bästa tourkompisar när jag själv spelade på SGT, så även om jag 1988 hade bytt sida och blivit TD och domare fick han självklart bo hemma hos mina föräldrar i samband med Västerås Open.

Vad händer då på 12:e hålet?

Jag stod med min domarbil i skogskanten och förbi kom Nilles boll. Andra slaget blev inte vad Nille tänkt sig och då ”brann det av” ordentligt i detta normalt så artiga huvud. Klubban ”tappades” 30 meter rakt fram. För mig var det bara att göra jobbet. Det kostade Nille 500 kr.

Men no hard feelings… på kvällen ”firade” vi detta med att äta min mammas lasagne. För både Nille och mig har det blivit ett kul minne som vi fortfarande skrattar åt. Senast när vi sågs för några veckor sedan.

Bakom kulisserna – touren genom mobilkameran

Av Posted on Inga taggar 0

Mycket oväntat och roligt (och ibland lite jobbigt) händer när vi är ute på touren…

Efter en veckas semester var det dags att hämta tourbussen som stod parkerad på Österåkers GK. Men även batteriet hade bestämt sig för att ta ledigt…

Funktionärer på Västerås Golfklubb försöker desperat rädda startertältet från att blåsa bort. Scorekort, flaggplaceringar och lokala regler låg sedan utspritt runt hela klubbhuset och övningsgreenen.

Slite Strandby ordnade med transporter till spelarna som anlände med Gotlandsfärjan. Emelie, Emelie och Emilia (med caddie) på bild hade svårt att hitta taxin när de gått av färjan. Inte förstod de att limon framför ögonen väntade på dem.

Annars tycker vi också att Gotlands Allehanda hade rätt prioritering bland sportnyheterna.

TD Lars-Otto fick en oväntad assistent på Holtsmark.