Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wow, Estland!

Av Posted on Inga taggar 0

För lite mer än ett dygn sedan checkade herrspelarna på Swedish Golf Tour in på TallinkSilja i Värtahamnen. 16 timmar senare klev de av båten och skjutsades till en av Europas utnämnt bästa banor – Pärnu Bay Golf Links.

Upplägget för spelarna denna vecka kan knappt bli bättre. De erbjuds ett paketpris på 4000 SEK där anmälningsavgift, färja, transporter, hotell och lunch ingår. Inte nog med det får de också spela flera rundor på en bana med riktigt häftig karaktär.

Banan är inte så lång, men den ligger precis bredvid havet och är smal som en sticka. Dessutom omges i princip samtliga hål av waste areas.

Det ska bli väldigt spännande att se hur spelarna hanterar banan och vem som kommer ta hem pokalen denna vecka. Följ leaderboarden här och kolla in schyssta bilder från inspelet på vår facebook/instagram (swedishgolftour).

Veckans birdie och bogey

Veckans birdies

”You only have 60 seconds”

Till säsongsstarten på Nordic Golf League infördes en ny regel gällande Pace of Play. Eftersom att proffstourerna ofta har problem med långa rondtider bestämdes det att spelare har 60 sekunder på sig för att slå sitt slag, men direkt de tar längre tid än så kan de få en böter. Detta gäller även om bollen är inom tidsschemat.

Fyra tävlingar har spelats med den nya regeln och under samtliga tävlingar har rondtiderna legat runt fyra timmar. Det är upp till en och en halv timme snabbare jämfört med tidigare tävlingar. Igår hade vi ett startfält som gick ut mellan 07:00 och 15:30, sista bollen kom in på tiden 04:24. Helt galet bra! Regeln verkar onekligen ha gett resultat – både spelare och personal är nöjda. Hoppas trenden håller i sig!

Vädret

En riktigt klyscha inom golfen, men hur härligt är inte vädret som vi haft senaste veckan!? Det är som att vi hoppat över våren med hagel, iskalla vindar och regn till att rivstarta med högsommar istället. Inte ofta vi har haft problem med värmeslag i mitten av maj…

Tegelbergas muggar

Under damernas tävlingspremiär – Tegelberga Open – fick alla deltagare med sig en gåva hem. Klubben tog fram en mugg åt alla med tävlingslogotypen på. Ett mycket trevligt initiativ och det är alltid roligt att ta med sig ett minne hem. Bra Tegelberga!

Veckans bogey

Inga hotellfrukostar 🙁

Livet på touren innebär för det mesta tidiga morgnar – och därmed missade hotellfrukostar. Till Sofias förfäran såg hon att hotellet i Fjällbacka inte öppnade frukosten förrän 07:30 och första boll slog ut 07:00. Tur att det finns restaurang på klubbarna…

SGT möter – Reine Patriksson

Av Posted on Inga taggar 0

Den 20-21 juni spelas Brygghuset Skaftö Open på Swedish Golf Tour. Reine Patriksson är entreprenören bakom tävlingen. Till vardags jobbar Reine som krögare men han brinner för golfen! Han brukar ofta gå caddie till Frida Kinhult, vars hemmaklubb är Skaftö, och nu satsar han för fullt på att få till en riktigt bra tävling för spelare och publik. Prissumman för tävlingen är nu uppe i 300 000 kr vilket gör att det blir den största tävlingen på Swedish Golf Tour som inte ingår i LETAS. Go Reine!

 

Hur kommer det sig att du satsar på en tourtävling?

Jag har ett stort intresse för golf, spelar inte så mycket men tittar mycket live och via tv. Har bla varit på två Ryder Cup och förra årets Solheim Cup var magisk!! Där föddes idén till Skaftö Open. Marcus Kinhult, som är min gudson följer jag givetvis och även hans syster Frida har jag följt på nära håll. Går även caddie för henne när det tillåts. Det är genom mina resor med Frida och runt flicklandslaget (numera damlandslaget) mitt intresse för damgolf har startat. Jag tycker situationen dam vs herrgolf är djupt orättvis. Jag har alltid tyckt det är precis lika fascinerande och spännande att titta på damgolf. Jag vet även hur mycket träning och målmedvetenhet det krävs för att spela på högsta nivå.

Det måste till en förändring, vi måste jämna ut prispengarna och på så sätt även få till en stark och bra Europatour. De som har TV rättigheterna måste ta sitt ansvar precis som herrgolfen måste ta sitt ansvar och sätta press på sponsorer mm att fördela pengarna rätt, det ligger i tiden.

Man måste börja nånstans så jag beslutade mig för att ta saken i egna händer och försöka visa att det inte är så svårt att starta en tävling. Med Svenska Golfförbundets proffsiga hjälp kan man koncentrera sig mycket på allting runt tävlingen samt att jaga sponsorer. Själva tävlingsbiten sköter förbundet. Jag har nu fått upp prissumman till 300 000kr plus 15 000 i rondpriser. Vi har dessutom 70 000 kr till att införskaffa skyltmaterial, förbättringar på banan mm.

Detta innebär att pengarna även är säkrade till nästa säsong då vi bestämt att vi kommer göra Skaftö Open till en återkommande tävling på LETAS med förhoppningsvis 500 000 kr i prispengar.

Reine och Frida på Solheim Cup 2017

 

Vad kommer hända på tävlingen?

Vi satsar mycket på bra service och att få spelarna att trivas, samt en proffsig inramning. Skaftö är en vacker, förhållandevis kort bana insprängd i bohusgranit som ställer krav på spelarna från tee. 15 av 18 hål spelas från det som normalt kallas herrtee och personligen tycker jag vår bana är mycket bättre anpassad för damtävlingar än herrtävlingar. Det blir en annorlunda tävling för tjejerna vilket alla nog kommer tycka är kul. Ska bli intressant att se vad vinnarresultatet blir. Under tävlingen kommer publik bjudas in till grill och utebar på hål 15. Vi säljer biljetter till detta i shopen och restaurangen från 1 juni.

 

Vad har du för långsiktiga mål med Skaftö Open?

En återkommande traditionsbunden tävling på Letas, alltså undertouren till Europatouren, med start nästa år 2019. Då får vi 132 spelare från hela Europa.

 

Införsäljningen till partners går ju onekligen bra. Ni har redan höjt prissumman två gånger. Vad är framgångsreceptet?

Jag har upptäckt att våra sponsorer, vilket är många, gladeligen sponsrar ett event där tjejer är i fokus. Alla är verkligen superpositiva. Vi har valt att satsa på mångfald istället för en ”huvudsponsor”. Då har även alla småföretagare chans att vara med. Vi vill bilda en stor sponsringsgrupp på lång sikt, därför satsar vi mycket på Pro-Amen och på kringaktiviteter runt banan. Vi kommer ha en föreläsning med en känd golfprofil, en kändisboll på Pro-Amen, garden party inför avslutningen på 18e hålet mm. Vi arrangerar även en golfresa till Spanien för våra sponsorer till ett bra pris via kontakter. Vi vill att våra sponsorer ska vara ett bra lag som jobbar tillsammans för ett event som hela tiden ska utvecklas. Vi har även fått bra respons från klubbens medlemmar i form av frivilliga funktionärer och gratis husrum till de spelare som önskar boende. Vi har ett härligt ”go” i klubben vilket givetvis underlättar arbetet.

Vad ser du mest fram emot med Skaftö Open?

ALLT!! Bara att hoppas på bra väder och mycket publik.

 

Höjd prissumma, igen!

Faktaruta

Hemmaklubb: Skaftö GK

Ålder: 49

Hcp: 10,9

Favoritbana i Sverige: Hills

Favoritmat: Kan leva på Ibericoskinka och Manchego

Tittar helst på: Golf

Lyssnar helst på: Golf

Drömboll: Tiger, Jack Nicklaus och Annika Sörenstam.

 

Svensktoppen på Nordic Golf League

I veckan spelades den tredje nordiska proffstävlingen som ingår i vårsäsongen på Nordic Golf League – Monster of The Masters som arrangerades av Ecco-touren, men spelades på Green Eagle Golf Club i Tyskland. Det blev svensk seger då Per Längfors var starkast. Detta gjorde att han klättrade till nionde plats på rankingen.

Det har nu spelats totalt åtta tävlingar som ingår i Nordic Golf League Order of Merit – fyra tävlingar under Winter Series tidigare detta år och sedan tre tävlingar på Ecco-touren. I Nordic Golf League, eller NGL, ingår Swedish Golf Tour och danska Ecco Tour, samt en tävling i Finland. Topp fem efter årets säsong får en åtråvärd kategori till Challenge Tour 2019.

Bland de 20 bäst placerade spelarna hittar vi följande svenskar:

5. Sebastian Söderberg

Sebastian tog hem segern i SGT Winter Series Lumine Lakes Open, vilket han följde upp med en 11:e plats på Hills Open. Trots endast två spelade tävlingar på NGL är han alltså med i toppstriden. Sebastian spelar annars mest på Challenge Touren men vi hoppas få se honom på SGT snart igen! Snittscore 67,83.

 

 

6. Ludwig Nordeklint

Ludwig har hittills varit lite allt eller inget på NGL. Hans facit lyder två MC och två andraplatser. Andraplatsen i Bravo Tours Open – by Visit Tönder var dessutom bästa proffs, då en amatör tog hem segern. Snittscore 70,00.

 

 

9. Per Längfors

Per klättrade i och med vinsten i Master of the Monster upp till en topp 10-placering på NGL. Segern var hans fjärde i karriären på NGL – inte illa! Snittscore 72,33.

 

 

11. Jacob Glennemo

Jacob har hittills haft en väldigt stabil säsong men saknar en riktig fullträff. Placeringarna under året lyder – T13, T9, 16, T24 och 2. Kanske dröjer det inte länge för än nästa seger på NGL kommer? Jacob har nämligen fem segrar på Ecco Tour och SGT i bagaget, så kapaciteten finns där. Snittscore 69,24.

 

 

17. Christopher Feldborg Nielsen

Även Christopher har hittills haft en stabil säsong men två topp-5 placeringar under Winter Series. Bästa resultat är en fjärdeplats i SGT Winter Series Lumine Hills Open. Snittscore 70,62.

 

18. Joel Sjöholm

Joel, som 2017 tog sin första seger på Challenge Touren, har i en andraplats som bästa placering. Denna kom på PGA Catalunya Resort Championship, arrangerad under Ecco Touren. Snittscore 71,77.

 

Resten av listan hittar du genom att klicka här.

Nu laddar vi för en ny vecka med tävling på svensk mark – Stora Hotellet Bryggan Fjällbacka Open. Hit kommer Per, Ludwig och Jacob. Kan de ta ytterligare kliv på rankingen? Kom ut och titta!

God natt!

Möt veckans vinnare – Filippa Möörk

Av Posted on Inga taggar 0

Filippa Möörk tog i helgen sin andra seger på SGT, men siktet är inställt på LET. Missa inte att följa hennes satsning på @filippamoork.

 

Hur känns det att vinna Tegelberga Open? 

– Det känns väldigt bra att kicka igång säsongen med en vinst!

Hur rankar du den här segern?

– Denna segern var en sjukt skön start på säsongen. Det märks att det jag jobbat med hela vintern har gett resultat, så jag rankar denna segern högt.

Tävlingens bästa slag?

– Slaget på 12:an, par 3, 155m till hål – motvind, 1 dm ifrån hål 🙂

Vad har du för mål med säsongen?

– Kvala in till LET

Bästa golffilm?

– Happy Gillmore

Favoritmat kvällen innan tävlingsvarv?

– Picadeli sallad

Om du inte var proffsgolfare, vad skulle du göra då?

– Utbilda mig till jurist

Någon du vill tacka lite extra för segern?

– Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla i mitt nätverk som supportar och stöttar min satsning, tränare Fredrik, familj, vänner, sponsorer och alla som följer mig. TACK!