Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Throwback med Grönberg – Team Saab landade på rangen

”Sverige har vinter, så vi kan inte konkurrera bland proffsen”. Detta var den allmänna svenska inställningen. Nästan ingen tänkte något annat. Detta höll i sig till tidigt 80-tal.

Sedan började det hända grejer. Janne Blomqvist, en f.d.. handbollsledare från Halmstad, blev ny förbundskapten för golfen och tog efter några år Sverige till en silvermedalj i amatör-VM 1982. Det var stort… då!

Dessutom förhandlade SGF och PGA fram något man döpte till ”öppen golf”. Amatörer kunde spela i proffstävlingar och proffs i amatörtävlingar och slutmålet för svenska golfare var inte längre amatör-VM, utan det var världstävlingar som gällde.

Några proffs hade försökt tidigare. Gunnar Mueller blev historisk 1973 när han blev den förste svensk att klara cuten och spela alla ronder vid The Open. Sedan gav sig tuffingarna Anders Forsbrand och Mats Lanner ut på Europatouren 1982 med lånade pengar och detta var faktiskt året före det ”verkligen hände”.

Landets ca 100 bästa amatörer (bl.a. undertecknad) blev nämligen Tournament Players i PGA över en natt inför säsongen 1983.

Det var mycket som bidrog till att vi alla tog det steget; det nya snacket om att svenskar kan bli världsspelare trots vintern, öppen golf-reformen och sedan hade PGA-chefen Christer Lindberg skapat ett bra proffs-tävlingsprogram som ett år senare döptes till Swedish Golf Tour. Nu fanns det chansen att spela professionellt hemma innan man testade vingarna tex i ET-kvalet.

Resten är svensk golfhistoria. Team Saab skapades med Ove Sellberg, Magnus Persson, Krister Kinell och coach Janne ”Blomman” Blomqvist. Team Saab var duktiga och tog kortet till Europatouren direkt, men de gästspelade ofta vid våra svenska tävlingar. En gång på Rya inför Martini Cup landade de med helikopter på rangen. Det tyckte vi ” vanliga” spelare var lite coolt.

1986 vann Ove Sellberg sin och Sveriges första tävling på herrarnas Europatour. Sedan var ”snöbollen i rullning” och de stora svenska proffs-segrarna runt om i världen kan numera räknas i tresiffriga tal.

Detta var svenska herrar, men om man istället talar om de svenska damerna så var deras intåg på världsscenen ännu mer imponerande. Det berättar jag om vid ett annat tillfälle.

/Claes Grönberg, ansvarig för regler och handicap på SGF

En trevlig tourfinal

Av Posted on Inga taggar 0

Och så var säsongen plötsligt över! Otroligt vad fort tiden har gått.

Sista herrtävlingen för året avgjordes på Barsebäck Golf & Country Club 11-13 oktober. Där fick de som var innanför top 50 på Nordic Golf League Order of Merit spela. Precis som de andra veckorna under detta år så var vädret helt fantastiskt. På inspelsdagen gick i princip alla runt i kortärmat och nästan svettades.

Måste även tillägga att det var i princip vindstilla vilket är väldigt sällsynt för Skåne. Efter dag ett var tre svenskar i ledning. Victor Theandersson, Fredrik Gustavsson och Jacob Glennemo. Dag två fick vi se en riktigt imponerande score från dansken Mathias Gladbjerg, som vann vår första tävling på Fjällbacka GK. Han sköt nio under par, 64, och tog därmed över banrekordet från George Coetzee. Han gick även upp i ledning så det var en bra dag på jobbet, minst sagt.

Sista dagen hände det mycket i leaderboarden och det blev tätstrid mellan norska Aksel Olsen och Jacob Glennemo. Etta och tvåa på NGL Order of Merit så det kändes inte mer än rätt att det var de två som gjorde upp om segern. Båda har två var sedan tidigare i år kan jag tillägga. Det blev tillslut Jacob Glennemo som höll hela vägen in i kaklet och segrade med två slags marginal. Det innebar också att han passerade Martin Eriksson på Swedish Golf Tour Order of Merit och segrade där också. Riktigt välförtjänat efter en fantastisk säsong.

Aksel Olsen som vann på NGL förra veckan blev segrare i Nordic Golf League Order of Merit och Freja Final Series. Han tilldelades en klocka från Brietling värd 75 000 danska kronor.

Martin Eriksson är årets birdiekung och vann FJ Birdieligan 2018. Han gjorde 137 stycken!!

Och de fem som fick sina efterlängtade kort till Challengetouren 2019 var Marcus Helligkilde, Benjamin Poke, Jacob Glennemo, Aksel Olsen och Martin Leth Simonsen (som tyvärr inte kunde vara med på bild då han behövde åka raka vägen till danska BB och bli pappa, helt okej ursäkt tycker vi). Stort lycka till önskar vi er till nästa år!

 

Nu är det bara fyra månader kvar till Winter Series, vi längtar redan!

NGL goes to ET?

Av Posted on Inga taggar 0

Just nu befinner vi oss i en period då kvalet till Europatouren spelas. Många vill testa sina möjligheter att ta sig in där och det spelas hela åtta tävlingar i förstasteget. Såklart är det många från Nordic Golf League som kvalar och vi följer dem med stort intresse. Lite extra imponerande är att från första tävlingen som spelades på Fleesensee i Tyskland så var det hela 10 utav 15 spelare från NGL som tog sig vidare!

Här ser ni alla som än så länge kvalat vidare till steg två. Sista två tävlingarna spelas nästa vecka. Tog med alla svenskar även om några inte spelar på NGL, de får stå som parentes 🙂

Fredrik Dreier, 8 på NGL OoM, Danmark

Mathias Gladbjerg, 9 på NGL OoM, Danmark. Vann på Fjällbacka!

Ludwig Nordeklint, 11 på NGL OoM, Sverige

Per Längfors, 13 på NGL OoM, Sverige

Nicolai Tinning, 14 på NGL OoM, Danmark

Oliver Suhr, 16 på NGL OoM, Danmark

Nicolai Kristensen, 19 på NGL OoM, Danmark

Robin Petersson, 21 på NGL OoM, Sverige

Mikael Lindberg, 25 på NGL OoM, Sverige

Victor Theandersson, 26 på NGL OoM, Sverige

Fredrik Gustavsson, 42 på NGL OoM, Sverige

Felix Pålson, 45 på NGL OoM, Sverige

Mikkel Hjorth, 46 på NGL OoM, Danmark

Gabriel Axell, 50 på NGL OoM, Sverige

Haraldur Magnus, 53 på NGL OoM, Island. Första islänningen att spela British Open!

Niklas Norgaard Moller, 78 på NGL OoM, Danmark

Christian Aronsen, Norge

Krister Eriksson, Sverige

Åke Nilsson, Sverige

(Björn Hellgren, Sverige)

(Joakim Wikström, Sverige)

(Magnus P Atlevi)

Kvaltider

Av Posted on Inga taggar 0

Hej från Skåne-blåsten!

Den här veckan befinner sig hela avdelningen för ban- spel- och tävlingsutveckling för att genomföra kvalsteg 1 till Nordic Golf League och Swedish Golf Tour 2019. Kvalet genomförs på tre olika banor i Skåne, Allerum GK, Rya GK och Vasatorps GK.

Första varvet spelas idag och imorgon dras gränsen för vilka som går vidare till finalkvalet som spelas samtidigt som tourfinalen nästa vecka. Det var inte utan att man tyckte lite synd om spelarna som skulle ut i världens blåst och regn som pilade på ansiktet i morse. De har dock kämpat på bra och snart är alla inne, i varje fall på Rya GK!

Filippa Möörk är drottningen av SGT

Av Posted on Inga taggar 1

Stort grattis till Filippa Möörk som tog hem både SGT Order of Merit och FJ Birdieligan!

21-åringen från Karlstad inledde säsongen med vinst direkt i Tegelberga Open. Totalt har hon nio topp 10-placeringar på 11 starter. Det kallar vi stabilt! Under säsongen har hon dessutom gjort 111 birdies vilket även räckte till vinst i den ligan.

Damernas säsong avgjordes i Norge på Nötteröy Golfklubb. Filippa slutade där på en 11:e plats vilket gjorde att det hela blev lite spännande. På andraplats i tävlingen kom nämligen Isabella Ramsay som i och med det också blev tvåa på rankingen. En vinst hade gjort att hon sprungit förbi Filippa.

Vann tävlingen gjorde Sarah Nilsson som mestadels håller till på LET Access Series. Sarah vann förövrigt SGT Order of Merit 2017.

Topp 5 SGT Order of Merit:

Hela listan hittar du på swedishgolftour.se