Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Edberg gör comeback

Av Posted on Inga taggar 3

Han har inte spelat en riktig tävling sedan Nordea Masters på Barsebäck ifjol.

Men nu är det snart dags igen.

En av våra stora ET-profiler, Pelle Edberg, gör comeback i Omega European Masters på Crans-sur-Sierre i början av september efter sin segdragna axelskada.

– Jag skulle så gärna vilja spela Nordea på Hills men jag får lyssna på bättre vetande den här gången, berättar Pelle för Martins Mulligan.

Han får nu en Medical extension av Europatouren vilket innebär att han får 13 tävlingar på sig att spela in den summa som krävdes för att klara kortet, helst ännu mer såklart.

– Det känns som en fair chans men troligen kommer jag att åka till kvalskolan ändå i höst för att om möjligt bättra på kategorin.

Edberg har tränat hårt senaste tiden och axeln känns allt bättre.

– Nu börjar det kännas helt okej igen. Ett tag var det som att jag hade en helt annan kropp och kunde inte alls dra till bollen.

 

Lista: Nyheterna som lockar mest

Av Posted on Inga taggar 2

I sommar och höst kommer det att rasa in en hel del nya klubbor från tillverkarna och här är min lista över de prylar som jag är mest intresserad av.

Mer kommer att dyka upp i bloggen efterhand.

 

• Srixon Z585/785

Det evigt underskattade märket har blivit ett av mina absoluta favoritbrands.

Nya drivermodellerna har fått lite röda detaljer och fartskårorna i botten har blivit något mindre och placerats lite annorlunda.

Föregångaren Z565 är en riktigt vass driver som inte fått så mycket uppmärksamhet, möjligen på grund av att den ser ganska avskalad och ren ut, människor vill att det ska synas att deras drivers har massor av lull-lull.

 

• Titleist TS2/TS3

Nya drivers från Titleist väcker alltid stort intresse och samma sak gäller naturligtvis TS2 och TS3. De syntes först under US Open på Shinnecock Hills och följer samma princip som tidigare Titleistmodeller med ett större huvud (TS2) och ett något mindre (440) och djupare (TS3).

Justin Thomas bytte direkt till TS3 medan Cameron Smith valde det större huvudet och totalt hoppade 17 PGA Tour-spelare på det nya tåget. TS verkar sakna senaste modellens Recoil Channel som det ser ut och det ska bli spännande att testa så småningom.

 

• Ping i500/i210

Ping är ett av de mest solida märkena som med små förändringar hela tiden håller hög nivå. Inga köpare är så trogna som Pings och de lär heller inte bli besvikna på de nya modellerna.

i500 påminner en del om G700 men är mindre och smidigare och ger ett lite tourigare intryck. i210 är lite större med en insert av plast som ska ge mjukare känsla och stabilare längd.

Har alltid gillat Pings självförtroende att hålla sin linje och inte bry sig så mycket om de andra märkena.

 

• Titleist Scotty Cameron Concept X

 

CX-01 och CX-02 ser ut som en crossover mellan traditionella Newport 2 och en Futura och har fått en mörkare grå rökfärgad ton tillsammans med svart insert och gråsvart Pistolero-grepp.

De ser riktigt mäktiga ut och är utrustade med utbytbara vikter både i hälen och tån. Scotty är alltid Scotty.

 

• Callaway XXX

Oklart vilken familj de nya Callaway-järnen tillhör och vilket namn de kommer att få, men personligen tycker jag att det ser ut som en utveckling av Rogue. Möjligen en Legacy med de karakteristiska V-vinklarna på baksidan, det vill säga Henrik Stensons klubbor som säljs i Asien. Vågar man hoppas på att Legacy släpps i Europa, även om det spelar mindre roll, nuförtiden går det ju att få tag på vilka klubbor man än vill ha via nätet. Callaways järn är alltid mjuka som smör och den här lär inte vara något undantag.

 

Ingen vits att gråta över Norén och Stenson – gläds istället

Foto: Getty Images

 

Det har väl egentligen varit klart hela året att varken Henrik Stenson eller Alex Norén skulle spela på Hills och att årets Nordea Masters kommer att avgöras utan våra två högst rankade spelare.

En snabb titt på schemat och man förstår att svenskarna skulle behöva flyga fram och tillbaks över Atlanten tre gånger på kort tid och samtidigt spela åtta veckor i rad, lite beroende på hur många tävlingar i FedEx-slutspelet mena vill/får/väljer att spela.

Orimligt.

Och att de skulle välja bort PGA-mästerskapet, WGC eller FedEx-slutspelet för hemmatävlingen finns inte på kartan, inte som den är ritad just nu.

Om jag känner Alex rätt så tvekade han ändå och hade säkert planer på att lösa det innan han förstod att det skulle slita för mycket.

Jag har svårt att se någon större dramatik i detta och tävlingen kommer inte att sakna stora namn. Många kommer att jaga in i det sista för att spela sig in i Ryder Cup och Alexander Levy, Thorbjörn Olesen, Andrew ”Beef” Johnston, Martin Kaymer, Eddie Pepperell, Alexander Björk och Joakim Lagergren tillhör alla skiktet strax under världstoppen. Jens Dantorps tredjeplats i Skottland gör också skåningen mycket intressant att följa framöver.

Kidsen kommer att hitta sina favoritspelare ändå, Alexander Björk, Marcus Kinhult och Joakim Lagergren med flera kommer att få skriva lite fler autografer och Stenson och Norén kommer att spela i Sverige så fort de får möjlighet, det är jag helt säker på.

Till dess får vi glädjas åt att kunna se dem i majors och Ryder Cup istället och för min del är det helt okej.

Hellre så än att de spelar i Sverige och att vi saknar spelare där.

 

Svenskspecial The Open

Av Posted on Inga taggar 2

Vi har sex svenskar till start i årets The Open och visst vill man tro att det ska kunna bli en bra svenskmajor?

Jag har tagit en titt på svenskarnas facit i The Open och av de 24 starter som svenskarna totalt har i The Open står Henrik Stenson och Alex Norén för 20.

Det är alltså ett ganska orutinerat svenskt garde som ställer sig på ettans tee på torsdag men det behöver ju kanske inte innebära någonting på söndag eftermiddag.

Golf är golf och bollen vet ju inget om hur många majors spelarna har.

Den flyger dit de slår den.

 

Henrik Stenson

Antal Open-starter: 13

Klarade kval: 11

Bästa placering: Mästare 2016 på Royal Troon, en andraplats och två tredjeplatser.

Form senaste fem tävlingarna: 5-23-13-26-6

Kommentar: Gör i princip gedigna insatser varje gång han dyker upp nuförtiden och har inte varit utanför topp-26 mer än en gång i år, då han missade kvalgränsen på Innisbrook.

Har vunnit en Claret Jug och jag skulle vilja påstå att det är den här tävlingen och Ryder Cup som funnits i Stensons hjärnbark hela säsongen och jag tror faktiskt att den här armbågshistorien inför tävlingen kommer att spela ganska liten roll när det väl blir spela av.

Tips: Topp-tio

 

Alex Norén

Antal Open-starter: 7

Klarade kval: 4

Bästa placering: Delad sexa 2017 på Royal Birkdale, en övrig topp-tio.

Form senaste fem tävlingarna: 17-3-23-25-1

Kommentar: Har gjort en strålande säsong så här långt och det enda som saknas på Alex Noréns meritlista är en major och ett Ryder Cup.

Minst en av de punkterna kommer han att kunna checka av efter den här säsongen, kanske två?

Tips: topp-tio

 

Jonas Blixt

Antal Open-starter: 3

Klarade kval: 1

Bästa placering: Delad 26:a 2013.

Form senaste fem tävlingarna: MC-MC-MC-53-MC

Kommentar: Har haft en motig tid men har grundpotentialen och har dessutom visat vid ett par tillfällen att han pallar majorpress.

Finns egentligen ingenting som talar för att han ska skrälla här men Jonas har hög potential och förr eller senare visar han den igen.

Tips: Topp-50

 

Alexander Björk

Antal Open-starter: 1

Klarade kval: 0

Bästa placering: Missade kvalgränsen 2017.

Form senaste fem tävlingarna: 27-MC-33-8-14

Kommentar: Vilket avtryck Alexander Björk har gjort den här säsongen och han har till och med spelat sig in i Ryder-diskussionerna.

Det går inte att räkna bort honom här heller.

Tips: Topp-30

 

Jens Dantorp

Antal Open-starter: 0

Klarade kval: 0

Bästa placering:

Form senaste fem tävlingarna: 35-42-MC-44-3

Kommentar: Äntligen släppte det för Jens Dantorp som tog en mycket välförtjänt tredjeplats förra veckan på Gullane och tog sig därmed till The Open.

Den här veckan kan sluta hur som helst.

Tips: Topp-40

 

Marcus Kinhult

Antal Open-starter: 0

Klarade kval: 0

Bästa placering:

Form senaste fem tävlingarna: 12-MC-59-5-MC

Kommentar: Det går sakta men säkert framåt och uppåt för Kinhult som verkligen jobbar målmedvetet och stabilt.

Har några fina placeringar i år och kan mycket väl klara kvalgränsen igen.

Tips: Topp-40