Gå till huvudsajt

Big Dog – överraskningarnas man

av

Istället för Tiger… WLD-vecka! Och det är f-n inte det sämsta. #svenskgolf #svensktgolfforum

A photo posted by Eric Franzen (@eric_franzen) on

En inställd comeback är också en comeback, om vi ska travestera Ulf Lundell för en sekund eller två.

Ja, ni vet redan vad som hänt. I början av september meddelade Eldrick i ett dunkelt tonläge att han minsann ”hoppades på” att spela tre tävlingar i år. De flesta lade armarna i kors lite cyniskt och sade: ”det tror jag minsann på när jag ser det”. Men döm om vår kollektiva och hakdroppande förvåning när Eldrick i fredags bekräftade sin plats i Safeway Open, ett annars småljummet PGA Tour-stopp i Kalifornien.

Nu var det skarpt läge. Hejdå till det över 400 dagar långa skadeuppehållet och allt.

Men nej. Under måndagen kommer ett blytungt domedagsbesked.

Vi kan sitta och fundera på universums oändlighet eller spekulera i om det var plötsliga skadekänningar, sving- eller chipyips eller bara monumental överskattning om de positiva effekterna av att vila sig i form på Hazeltine i en vice kaptens-roll.

Hur som helst. När nyheten får vingar under måndagseftermiddagen går en hoppfull webbredaktör på pgatour.com ner till rangen på Silverado Resort för att jaga spelarkommentarer. Han hittar två gubbar. Den ena är föga förvånande Charles Howell III. Den andra är… (trumvirvel!) Carl Pettersson, som glatt berättar att han stått där sedan förmiddagen.

Hallå chauffören! Stanna bussen en minut.

Det där är inte den Carl Pettersson vi känner. Nötandes på rangen under en måndag?!? Vad blir nästa steg… Aimpoint? The Golfing Machine?!?

Men okej. Petterssons senaste säsong var ett stort härke av skadeproblem och missade kvalgränser. Att han nu står och sliter på rangen beror på att Big Dog utnyttjat möjligheten till ett friår på PGA Tour via sin placering på den sammanlagda penninglistan. Annars hade det varit web.com plus diverse inbjudningsplatser så det bara visslat om det. Big Dog lär med andra ord ha en del jobb att göra för att hitta fast mark där ute.

Citatet som webbredaktören på Pgatour.com trålar fram ur vår vän är dock lagom god dag yxskaft:

The five-time PGA TOUR winner said he hadn’t seen Woods since his last start at the 2015 Wyndham Championship so it was hard to comment.

“He moves the needle more than anybody and it would have been great for the tournament,” Pettersson said. “It would have been a cool vibe to start the year off. It’s a shame. I wish he would have played but … I really don’t know what else to say.”

För egen del är jag genuint nyfiken över vilka tankar som rör sig i huvudet på Carl Pettersson inför touråret 2016-17. Har han gjort ett nytt försök med att jobba strukturerat med en svingcoach eller bara hittat färska ingångar och känslor i gnuggandet på rangen?

Jag borde förstås ringa och fråga honom. Men att få tag i Carl Pettersson över telefon är lite som att spela på Lotto. Någon enstaka gång plockar han upp luren på första signalen. Övriga 351 försök blir du hänvisad till envägsdialog med det korta och koncisa meddelandet som hans röstbrevlåda vevar igång.

Fast ett obesvarat telefonsamtal är ju också ett telefonsamtal.

/Franzén

Tjejerna på plats – inte klubborna

av

 

160812 Nordqvist Lindberg -1

Under fredagsrondens avslutning sågs Pernilla Lindberg och Anna Nordqvist glida in på den olympiska golfbanan i Rio de Janeiro för att följa Henrik Stenson.

Tjejerna verkade vara på gott humör, skrattade mycket i solskenet och ställde upp på bilder.

Både Anna och Pernilla har laddat för det här tillfället länge och med tanke på att de kommer hit så pass tidigt så kommer de att få gott om chanser att både njuta av atmosfären och förbereda sig för tävlingen som inleds på onsdag. Men för Nordqvist del startade ändå äventyret med en liten missräkning då flygbolaget duffade ordentligt och inte fick med hennes klubbor till Brasilien.
”Utrustningen missade gårdagens flight och vårt team jobbar för att leverera dem till Anna i kväll”, sa en talesman för United Airlines till amerikanska Croncite News under fredagen.

Bloggen undersöker just nu om så skedde och återkommer i ärendet.

/Bergman

Foto: Christer Höglund

En rond i djurparken

av

160811 Owl -1 kajman

Nånstans känner man ju att det är full i t tillräckligt att försöka hålla koll på Henrik Stensons och David Lingmerths golfbollar.

Men på den nya OS-banan i Rio de Janeiros utkanter så skadar det inte att kasta ett öga åt nåt annat håll också.

Banan är nämligen byggd i ett naturreservat, med en träskliknande terräng som öppnar upp för ett spännande safari om det vill sig riktigt väl eller illa, beroende på vem du frågar.

Hittills har de flesta rubrikerna handlar om ugglan som har byggt nån slags tillhåll i en fairwaybunker på nian eller om capybara (vattensvin och världens största gnagare) som kutar runt på fairways med jämna mellanrum. Men det känns ju trots allt som hyggligt hanterbara varelser. Häromdagen siktades en tremeters boa constrictor här, kajmaner lurar i vattenhindret på tian och i pölarna intill banan och ryktet säger också att det ålar runt ett gäng sköna korallormar här.

Vad detta innebär inför helgen är väl framförallt två saker.

  1. Att Lingmerth och Stenson bör anstränga sig lite till för att pricka fler fairways.
  2. Att det faktiskt går att kolla golf på tv i presstältet, istället för live.

    /Bergman

Så bevakar vi OS

av

Just nu svämmar sajten över av grejer kring OS i Rio och bloggen tänkte reda ut hur vi rullar bollarna här.

  • Efter varje speldag bjussar vi på nyhetsartiklar och kommentarer i nyhetsflödet.
  • Under spelet jobbar vi liverapportering från Stockholm och Rio de Janerio, parallellt med varandra.
  • Snabba skott, hugg och slag från fältet hittar du på twitter.com/golfredaktionen och twitter.com/bergmantobias
  • Och för de verkligt kvalitetsmedvetna så erbjuder vi i sedvanlig ordning genomtänkta analyser och annan klokskap i den allt populärare bloggen Bergman/Franzén.

    Då har ni så det räcker ett tag, eller hur?

I en annan del av Rio

av

160810 Rio -1

Du har säkert Copacabana, Sockertoppen och Limhamns-Jesus upp i halsen redan.

Därför tänker inte Bergman/Franzén bidra med fler soldränkta vykort i samma genre.

Istället får ni en ögonblicksbild från den här onsdagen som var både regnig, blåsig och dystert grå. Vyn ni ser är från mitt och foto-Höglunds rum på det nybyggda mediahotellet i utkanten av Barra och om ryktet stämmer att den ska säljas som lyxlägenhet efter OS är över så hoppas jag att de använder en bra mäklare. Om de flesta aktiva bor i själva OS-byn så är mediapatrasket mer utspritt på framförallt ett antal utspridda OS-hotell. En del av dem ligger utmed de fantastiska stränderna i Ipanema och Copacabana, medan andra har placerats mer exotiskt.

Att Rio de Janeiro är en av världens vackraste städer råder det knappast någon större oenighet om. Men det är också en stad av kontraster och en sida som mer sällan visas upp är den smutsiga, stökiga och farliga. De senaste årens ekonomiska kris i det närmaste har raderat ut den brasilianska medelklassen och gjort klyftan mellan rik och fattig enorm och politikerföraktet ute på gatan är påtagligt.

”De förstör vårt land. Den situation Brasilien befinner sig i just nu är hemsk och det är politikernas fel”, säger exempelvis en av de volontärer som berör ämnet.

Men hittills har i alla fall arenorna varit välbesökta och ännu har inte logistiken havererat så totalt som det kunde befaras, med tanke på vilken dignitet av arrangemang ett OS är.

/Bergman

Foto: Christer Höglund