Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Spaningar från Royal Birkdale

Av Posted on Inga taggar 1

Imorgon inleds årets häftigaste golfmästerskap. Härligt, eller hur? För att sätta er i rätt stämning inför starten av den 146:e upplagan av The Open kommer här ett gäng blandade intryck och tankar från inspelsdagarna på Royal Birkdale.

 

Den bästa Open-banan?

Ja, det är verkligen en unison hyllning av Royal Birkdale från spelarhåll den här veckan. Dagens tourspelare gillar ju när man, så att säga, ser vad man har framför sig. Det gör du på Royal Birkdale. Men det är för den skull inget dåligt eller blekt test av världselitens färdigheter. Tvärtom räcker det med att kolla på listan av forna segrare. Thomson, Palmer, Trevino, Miller, Watson, Baker-Finch, O’Meara och Harrington. Sex av åtta är invalda i Hall of Fame, de enda som saknas är Ian Baker-Finch och Padraig Harrington, men för den sistnämnde är det bara en tidsfråga. Att Birkdale återkommande producerat så prominenta segrare säger något om att dess kvaliteter som mästerskapsbana.

 

Vilken spelartyp passar Royal Birkdale för?

Royal Birkdales design gör det ganska svårt för de mest långtslående spelarna att verkligen utnyttja sin längd från tee. Många hål svänger ganska skarpt till vänster och höger och även de som bekvämt kan flyga bollen 270 meter och längre med drivern får svårt att slå över dogleghörn och bunkrar och samtidigt stanna kvar på tvärställda fairwayytor. Det här är skälet att Phil Mickelson har planerat att bänka sin driver och att Rory McIlroy inte räknar med att slå särskilt många drivar. Spelare som är bekväma med att skruva bollen åt bägge håll har ett övertag på Birkdale, eftersom hålen spelas i olika riktning nästan hela tiden och med bara en genomsnittlig sidvind här längs Seftonkusten blir det klart lättare att träffa fairways om du kan skruva bollen både till höger och vänster. Fast här spelar ju vädret också in…

 

Banan är stenhård… förlåt, var stenhård

När Bloggen växlade några ord med Alex Norén på tisdagskvällen bekräftade svensken att Royal Birkdale bakats riktigt bra av solen och att det börjat bli rejält hårt därute och ganska svårspelat. Men det var då. För på torsdagseftermiddagen drog ett rejält regnoväder in över området (vi snackar regnmängder som hade gjort inlandsbanor ospelbara i en vecka) och lagom till första utslaget på torsdagen kommer Royal Birkdale presenteras i en klart mjukare skepnad. Även fredagens prognos innehåller en regnskur eller två av tyngre snitt.

 

Så, vem vinner?

Ah, tiotusenkronorsfrågan! Här hittar ni fem spelare jag singlade ut som tänkbara vinnare. Några givna, nån mer otippad. Vem tror ni på?

 

Svenskkollen

Henrik Stenson: Titelförsvararen körde ett rangepass på onsdagsförmiddagen och spelade sen banans sista nio i sällskap med bland andra engelsmannen Matthew Southgate. Det såg ut som att Stenson och Southgate spelade en match mot varandra för att få in lite bra tävlingsträning. Av det Bloggen såg skickade Stenson iväg två riktigt kompetenta drivar på 13 och 15, samt ett kvalitetsinspel med ett längre järn på 13. Slutsats? Tja, att högstanivån är skyhög vet vi ju allt för väl. Frågan kan nog bara vara om den rätta känslan infinner sig den här veckan.

Alex Norén: Spelade precis som Stenson hål 10-18 på onsdagen och även Norén såg ut att slå sin driver med fin kontroll på bollflykten. Därefter tränades det puttning under insyn av Viktor Gustavsson. När Bloggen fångade en skymt av världsnians närspelspass på på tisdagen gav det mersmak. Faktum är att det snackas lite om att Norén är bra på det inför veckan, även utanför svensklägret.

Alexander Björk: För majordebuterande Björk bestod onsdagen av träningspass på range och övningsgreenerna, inget mer spel på banan alltså. Björk spelade första nio på måndagen och sen alla 18 ihop med Alex Norén på tisdagen. Frågar ni Bloggen är det ett positivt tecken att se att Björk inte verkar vara övertänd och vill spendera varje vaken timme på området utan har lagt upp sina förberedelsedagar på ett sätt som gör att det finns krafter kvar i kroppen för att orka 72 hål.

 

Filmen ni måste se

Ibland lyckas reklamfilmer träffa väldigt rätt. Det här får klassas som ett sådant exempel. Kolla in den minutlånga hyllningen till Arnold Palmer nedan och låt nackhåren resa sig lite.

 

Stensons outtröttliga autografskrivande

En som följer i Arnold Palmers fotspår när det gäller att skriva autografer den här veckan är Henrik Stenson. Den regerande mästarens namnteckning är inte oväntat hett eftertraktad efter triumfen på Royal Troon och svensken har verkligen tagit sig tid att signera kepsar, flaggor, bollar och handskar den här veckan. Snyggt, Stenson!

Foto: Christian Petersen/Getty Images

Publikrekord på ingång?

Senast The Open spelades här kom 201 500 åskådare hit under veckan. Förhandsprognoserna från The R&A är att minst 225 000 kommer hit den här veckan. Från måndag morgon till fyratiden på onsdagen har den brittiska sommaren visat upp sig från sin allra bästa och soligaste sida och det har varit fullsmockat med publik. Väderprognosen för fredagen ser visserligen dålig ut, men möjligen kan ett nytt publikrekord vara på ingång. Nuvarande rekordnotering? 239 000 i St Andrews, 2000.

 

Inför The Open övas det på alla slag…

Om tourgolf på högsta nivå har en tendens att handla om skyhöga luftpastejer från punkt A till punkt B så är The Open precis allt annat än det. Phil Mickelson berättar att han försöker slå sin nya järntrea i ”huvudhöjd” och när Branden Grace övade drivar tidigare i dag flög de mer eller mindre i knäskålshöjd. Och runt övningsgreen finns goda skäl att träna med både en och två fötter utanför bunkern.

Heter du Kevin Na finns uppenbarligen skäl att träna på att slå lobbslag baklänges, över huvudet, à la Phil Mickelson…