Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Snack med Stenson inför titelförsvaret på Birkdale

Av Posted on Inga taggar 0

För ganska precis 365 dagar sen, den 17 juli 2016, var vi många som förberedde oss för att slå oss ned i en tv-soffa eller åtminstone ha en skärm med Göran Zachrissons röst nära till hands för att se avgörandet av den 145:e upplagan av The Open Championship. Själv hade jag förmånen att vara på plats och bevaka händelserna och fick i slutet av den där härliga julisöndagen skriva den här efterlängtade krönikan.

Nu har jag precis anlänt till ett soligt Royal Birkdale där Henrik Stenson ska försöka försvara sin Open-titel till veckan. Därför tänkte jag att det är hög tid att sparka igång den här bloggen som i någon slags allitterationsdimma döptes till Åsgårds åsikter.

Vad jag tänker dela med mig av? Tja, jag ser framför mig att det blir en blandning av spaningar från golfvärlden, eget tyckande/kommenterande om olika händelser, garanterat en del utrustningssnack och säkert också en eller annan intervju med nån intressant golfprofil.

Hyfsat löst i kanterna med andra ord, men tillsammans hittar vi säkert någon vettig form på vad jag vill skriva om och vad ni läsa om. Så, för all del, hör av er med alla slags kommentarer och frågor. Det kan vara något som rör min roll som chefredaktör för tidningen Svensk Golf, ett påpekande om ett korrfel eller bara en hälsning från någon trevlig golfbana i Sverige eller världen.

Tillbaka till The Open. Mycket fokus på Henrik Stenson – förstås. Vad ska vi förvänta oss av honom?

Tja, söndagens avslutande 68-rond i Scottish Open gav mersmak. Men viktigare än slutplaceringen var att Stenson fick 72 hål linksträning i skarpt läge. Det kommer han att ha nytta av den här veckan. Kom ihåg att sen Scottish Open började spelas på linksbanor igen 2011 har alla utom en segrare i The Open (Zach Johnson 2015) först värmt upp i Scottish Open innan majorn.

Formbesked av Stenson inför titelförsvaret

Innan vi träffar Stenson här på Birkdale så bjuder jag er på några färska citat från honom, som jag fångade i samband med en pressträff på Barsebäck fredagen den 7 juli.

”Formen är väl inte dålig på något sätt. Det är bara att vi behöver få den där extra lilla taggningen så tror jag att spelet är tillräckligt bra för att göra starka tävlingar framöver.”

”Jag hade ju ett upplägg 2013 som betalade sig väldigt bra (Stenson slutade tvåa på Muirfield, bakom Phil Mickelson). Då var jag där (på Muirfield) måndag, tisdag i Scottish Open-veckan och gjorde mina förberedelser. Sen spelade jag Scottish Open och kunde ta det lite lugnare dagarna innan tävlingen drog igång för att vara bra förberedd. Sedan skippade jag det 2014 och 15 – slutade runt 40-strecket båda gånger – och så gick jag tillbaka till det upplägget ifjol på Troon. Det är ganska enkelt att se vilket upplägg vi ska hålla fast vid framåt.”

Stenson, caddien Gareth Lord och coachen Torsten Hansson var därför på Royal Birkdale måndag och tisdag förra veckan. Ett återseende han såg fram emot, efter att senast ha varit här i samband med The Open 2008.

”Det blir kul att komma tillbaka till Birkdale. Det är en bana som är en av mina absoluta favoriter så det blir kul att få försvara titeln där. Jag hade ju ett bra resultat där 2008, när jag var trea bakom Padraig. Jag gillar linksgolf men jag gillar inte när bra slag landar på fairway och studsar ut i ruffen eller tvärtom. Birkdale är ganska rättvis, fairways är ganska platta. Jag gillar när man ser (vad man har framför sig).”

Så, vad är det vi alla undrar nu när den där första herrmajorsegern är bärgad? Jag var nyfiken på hur stark Stensons drivkraft att vinna en andra major är nu. Hans svar:

”Är det någon gång man funderar på hur det kunde ha blivit så är det PGA Championship förra året. Jag hade en solid puttuppvärmning på lördagen, hade den bästa rangeuppvärmningen – jag strajpade bollen jättebra på lördagen – och sen tio minuter innan vi ska ut och spela blir det åskavbrott och inget spel på lördagen. Lite urlakad på energin efter Open-veckan, kass uppvärmning på rangen och sen ut och spela 36 på söndagen då kändes det som att batteriet var slut sista nio på söndagen. Hade man haft förutsättningar att spela på lördagen vetetusan om inte… Då, när man hade boosten av att precis ha vunnit British så skriker man ju efter nytt läge. Sen går det åtta månader mellan PGA Championship och OS innan vi drog igång igen på Augusta och då hinner det ju ändras ganska mycket däremellan.

Jag är fantastiskt nöjd med min karriär, som du förstår. Det sa jag redan innan 2013. Jag hade lyckats uppnå mer än jag kunnat drömma om fram till dess. Och sen har vi två FedEx Cup-, Race to Dubai-titlar, Ryder Cup och majorvinst. Sista fem åren har ju varit grymma. Det är bara en grej som kan matcha det som har varit bäst nu, även om en andra major kanske inte smäller lika högt som den första – det var jag inte. Men jag vill ge mig själv några riktigt bra chanser. Jag kom ju in till Troon utan att ha gett mig en chans i sex raka majors. Jag var beslutsam att i alla fall skapa en chans där. Kan jag ge mig en chans i nån major eller ett par majors de här sista 3-4 åren av karriären så gillar jag möjligheterna att jag ska kunna ge Claret Jug lite sällskap.”

Gott så, nu får vi se om den chansen kan uppenbara sig redan här på Birkdale. Om inte annat fick vi ju ett härligt kvitto på att Stenson, om han vill eller behöver, inte har några problem med att flippa klubban upp och ner och slå ett vänsterslag i veckan!
(Obligatoriskt att se videon via länken nedan om ni inte redan gjort det.)

 

Vill ni ropa något till mig, men är direkt osugna på att mejla (oskar.asgard@svenskgolf.se) eller använda facebook-inloggningen i fältet nedan hittar ni mig på twitter (@oskarasgard).